Prof. Dr. Adriaan Blaauw (1914-2010) was emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Groningen. Hij studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden tussen 1932 en 1938 en promoveerde in 1946 in Groningen.

Onderzoek
Zijn wetenschappelijk werk had voornamelijk betrekking op de eigenschappen van het Melkwegstelsel, in het bijzonder de jongste generaties van sterren daarin (de zgn OB associaties), en het probleem van het ontstaan van de sterren.

Wat nog meer
Hij was hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteiten van Chicago, Groningen en Leiden. Hij was ook directeur van het Kapteyn Instituut in Groningen in de jaren 1957 tot 1970. Ook was hij, in de jaren 1970-1974, de eerste Nederlandse directeur van het European Southern Observatory (ESO) en heeft hij veel andere internationale taken en functies vervuld. Hij bleef altijd met grote interesse de ontwikkelingen in de sterrenkunde volgen en had ook passie voor de geschiedenis van de sterrenkunde.

Dit verhaal
Zijn connectie met dit verhaal is dat hij de hele ontwikkeling en veranderingen in het denken over wat is het Heelal sinds het eind van de jaren 1920 van dichtbij heeft meegemaakt. Uiteraard heeft hij Prof. Jan Oort en Prof. Henk van de Hulst zeer goed gekend.

[terug]

MET DANK AAN
INITIATIEF & GEPRODUCEERD DOOR