Leiden, april 1953.

Na eeuwen onderzoeken, jaren wachten, maanden waarnemen en weken rekenen is het zo ver. Voor het eerst in de geschiedenis kijkt een illuster gezelschap wetenschappers naar een kaart: de eerste plattegrond van het Melkwegstelsel, ons Eiland in het Heelal. Deze wetenschappers behoren tot de top van de Nederlandse sterrenkundigen. En de kaart is het resultaat van een fantastische voorspelling, een staaltje cutting-edge technologische ontwikkeling en veel doorzettingsvermogen. Spiral Galaxy, de Melkweg ontrafeld belicht de grote bijdragen van Nederlandse sterrenkundigen tussen 1886 en 1955 aan de totstandkoming van een nieuw beeld van ons Heelal. Een beeld waarin mens, aarde en zon niet meer in het centrum staan.

De première op 4 april in het NEMO, tijdens het weekend van de sterren, was een succes. De filmzaal van het NEMO zat bijna vol, met ongeveer 150 mensen. Ook waren alle vertellers aanwezig! [meer]

Bekijk nu een 5 minuten stukje uit de film en tevens één van de extra's van de DVD op Vimeo!
[Spiral Galaxy album op Vimeo]

De film is in 2009 meerdere malen uitgezonden op Holland Doc (de week van 4 tot 9 april en op 15 juli).
[website Holland Doc]

De film was te zien in het Huis Marseille Museum voor Fotografie in Amsterdam tussen 6 maart en 30 mei 2010 als onderdeel van de tentoonstelling First Light: Fotografie & Astronomie.
[website van Huis Marseille]

MET DANK AAN
INITIATIEF & GEPRODUCEERD DOOR